Bir ürün aldığınız zaman satış fiyatına dahil olan birçok maliyet olduğunu bilirsiniz. Bu maliyet, ürünü üreten veya satan kişinin belli bir kazanca sahip olması için eklenen kar payıdır. Bir alışveriş işlemindeki kar oranı hesaplaması için alış ve satış fiyatı bilinmelidir. Aşağıdaki kar hesaplama aracı sayesinde de kolayca bu işi yapabilirsiniz.
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Hemen Yatırıma BaşlaBir ürünün satıcısı belli bir kazancın sahibi olmak için maliyetlerini de hesaba katarak belirlediği satış fiyatı
üzerinden alıcılara satar. Doğal olarak bu alışveriş işleminden bir kazanç sağlanır. Bu noktada belirlenen kar
oranları devreye girmektedir. Bir ürünün satışından elde edilen gelir ile maliyeti arasındaki pozitif farkın, maliyet
tutarına oranı ile hesaplanmaktadır.
Kar ve hesaplama şekilleri hakkında bilmeniz gerekenlere göz atalım:
Alışveriş işlemlerinden sağlanan para kazancına kar denmektedir. Bu işlemler, ticari alanda maliyet tutarı ile satış tutarı arasındaki farkı temsil etmektedir. Finans piyasalarında ise yapılan bir yatırım sonucunda ya kar ya da zarar edilir. Örneğin dolar kurunu 5 liradan alıp 5,10 liradan sattığınızda kar etmiş olursunuz. Aynı şekilde alışverişlerde de bu durum söz konusu olmaktadır.
Para kazancı olarak tanımlanan kar dışında bir de kar oranı söz konusudur. Bu oran, satış tutarı ile alış tutarı arasındaki pozitif farkın maliyet tutarına oranını temsil etmektedir.
Kar marjı ise satış tutarı ile alış tutarı arasındaki pozitif farkın satış tutarına oranını ifade etmektedir.
Bir malın alış ile satış tutarı arasındaki fark olan kar, basit bir çıkarma işlemi ile hesaplanır. Yani alış fiyatı 50, satış fiyatı 60 lira olan bir üründe kar; 60 – 50 işleminden 10 liradır.
Satış tutarından alış çıkarılarak hesaplanan brüt kar, 100 ile çarpılıp alış tutarına bölündüğü zaman kar oranı elde edilmektedir.
Yukarıdaki örnekten devam edecek olursak;
60 – 50 = 10 lira kar
10 * 100 / 50 = 20 yani % 20 kar oranıdır.
Brüt karın satış tutarına oranını ifade eden kar marjı hesaplanırken, brüt kar 100 ile çarpılıp satış oranına bölünerek elde edilir.
Yukarıdaki örnekten devan edecek olursak;
10 * 100 / 60 = 16,67 yani % 16,67 kar marjıdır.Satış fiyatı ile kar oranı bilinen bir ürünün alış fiyatı hesaplanabilmektedir. Satış fiyatı 100 ile çarpılıp, kar oranının 100 ile toplamına bölünmesiyle alış fiyatı bulunacaktır. Örnek vermek gerekirse;
120 lira satış fiyatı ve % 10 kar oranı olan bir üründe alış fiyatı:
120 * 100 / (100 + 10) = 109,9 liradır.
Alış fiyatı ile kar oranı bilinen bir ürünün satış fiyatı hesaplanabilmektedir. Yapılacak işlemde; kar oranının 100 ile toplanıp alış fiyatı ile çarpıldıktan sonra 100'e bölünmesi sonucunda satış fiyatı bulunacaktır. Örnek vermek gerekirse;
150 lira alış fiyatı ve % 15 kar oranı olan bir üründe satış fiyatı:
150 * (100 + 15) / 100 = 172,5 liradır.
Tüm bu yukarıda yapmış olduğumuz işlemleri Paratic Hesaplama sayesinde basitçe hesaplayabilirsiniz. Kar oranı, alış ve satış fiyatı kavramlarından herhangi 2 tanesini bilmeniz sonucunda, bilinmeyen kavrama ek olarak kar ve kar marjı hesaplarını da otomatik olarak yapmış olursunuz.
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Hemen Yatırıma BaşlaBu hafta küresel piyasalar tarafından beklenen başlıca veri olan ABD'nin Eylül ayı enflasyon rakamları açıklandı. Enflasyon rakamlarına dair ayrıntılı veriler haberde...
Altın fiyatlarında görülen rekor yükselişler sonrasında çeyrek bazında 8 yılın en yüksek getirisi kaydedildi. İşte altının kazanç yolculuğu:
TÜİK tarafından açıklanan rapora göre işsizlik Ağustos’ta yüzde 8,5 seviyesine geriledi. Detaylar şöyle...
30 Eylül itibarıyla 2024/2. çeyrek finansal sonuçları tamamlandı. İkinci çeyrekte reel ve nominal büyüme sağlamasıyla dikkat çeken isimler açıklandı.