share-icon
Sitene EkleWeb Master Araçları

KDV Hesaplama Aracı

KDV Hesaplama

aracLogo

Hesaplamak istediğiniz KDV'nin dahil fiyattan hariç mi, yoksa hariç fiyattan dahil mi olduğunu seçtikten sonra ilgili oranı belirterek hesapla butonuna basarak sonuca ulaşabilirsiniz.

İşlem:Oran:Tutarı Giriniz:
comment-image Bir yorum giriniz.

comment-image KDV Hakkında Kullanıcı Yorumları

kullanici_resmi
AHME TABUZAHAR
AHME TABUZAHAR [email protected]
kullanici_resmi
Arif
Kdv ödemelerimizi yapıyoruz ekstra saçma sapan şeylere bari kdv almasınlar
kullanici_resmi
cansu
keşke....
kullanici_resmi
levent
KDV ödemediğimiz bir şey yok ki
kullanici_resmi
Kerem
15 bine %18 kdv ile 2700 geliyor
kullanici_resmi
Hakkı
KDV ödemesi aldığımız her üründe var arkadaşlar ona vergi buna vergi maaştan vergi aldığımız çikolata da bile kdv yeter be
kullanici_resmi
Recep
2020 geldi kdvler yine artacak of of 2000 ödemem var şu an
kullanici_resmi
Kerim
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından mobilyada KDV oranının %8'e indirildiği duyuruldu inşallah öylede olur..
kullanici_resmi
Halit
Yeni yılda yine zamlar arka arkaya gelecek birde kdvler var off off
kullanici_resmi
Ercan
12 bine %18 kdv ekle 14.160 teşekkürler çok işimi gördü sağ olun
kullanici_resmi
Demir
2020 kdv oranlarında bir artış olacak mı bilen var mı?
kullanici_resmi
Deniz
Ödüyoruz işte aga bir şekilde hemen hemen her üründe alıyorlar..
kullanici_resmi
Kahraman
Sonunda buldum verdiğiniz formül ile. Excel de çalışma yaparken bir hata olduğunu ama nerede hata yaptığımı bir maalesef bulamamıştım.
kullanici_resmi
keremcan
hocam insanın bazen KDV’sine başlıyacam diyesi geliyor. Ne güzel para banka hesabına yatıyor ama siz onu paşa paşa devlete veriyorsunuz. Vermediginizde 2 ay içerisinde devlet bir şekilde kitliyor sizi....
kullanici_resmi
Murat
12 bine %8 oranla 888tl geliyor off
kullanici_resmi
soner
bu ülkede bu vergi işlerinin cidden bolu çıktı arkadaş
kullanici_resmi
Gökhan
%18'de daha çok uygulanıyormuş
kullanici_resmi
Kadri
Kdv ödemelerimiz için az da olsa fiyatlar düşürülse süper olur
kullanici_resmi
Anıl
KDV işimize yaramıyor değil elbette yarıyor da çok fazla da tabii tutulmasa daha iyi olacak
kullanici_resmi
Akgün
%8'lik kdv neysede %18'lik kdv olmuyor
kullanici_resmi
Hasan
KDV ödemeleri de iyice artar oldu bir indirim yapsalar keşke
kullanici_resmi
Zeki
Kdvler halen aynı bir yapılan vs yapılmadı

Kdv Hakkında Bilgi

Günlük hayatımız içerisinde yaptığımız en küçük alışverişte bile KDV ile karşılaşırız. Yani her şeyi katma değer vergisini ödeyerek alırız. KDV'nin ne olduğunu anlamak için önce verginin ne olduğunu öğrenmemiz gerekiyor. Bu sayede tüm vergi türlerinin mantığını çok daha iyi anlamış oluruz. Vergi en basit haliyle devletin gerçek ve tüzel kişilere yüklediği ekonomik yükümlülüktür.

Katma Değer Vergisi'ni iyi tanımak için bilmeniz gerekenleri aşağıda sıralayalım:

KDV Nedir?

Katma Değer Vergisi, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal ve hizmeti teslim alanın teslim edene ödediği vergidir. Asıl yüklenicisi ise mal ve hizmeti satın alan nihai tüketicidir. Daha kısa haliyle mal ve hizmet teslimlerinde alıcının satıcıya ödediği tüketim vergisi niteliğindeki vergidir.

Başka bir tanımla malın ilk üretiminden nihai tüketimine kadar geçen süre içerisinde her aşamadaki katma değer vergileyen dolaylı bir vergidir. Malın üretiminden tüketimine kadar geçen süre içinde kazandığı katma değer üzerinden alınan ve vergi matrahından düşülmesine imkan veren veya her aşamadaki katma değeri vergileyen bir yayılı muamele vergisidir.

Hesaplanan ve indirilecek KDV olarak 2 ayrı çeşit söz konusudur. Hesaplanan KDV; mal ve hizmet teslimi yapan tacirler teslim sırasında fatura gibi belgeler düzenlerler. Bu belge üzerinde görünen mal ve hizmet bedeli, KDV tutarını teslim ettikleri kişilerden tahsil ederler. Buna hesaplanan denmektedir.

İndirilecek ise kendileri mal ve hizmet aldıklarında karşı tarafa mal ve hizmet bedeli ile KDV tutarını öderler. Bu tür ise ödeme yapan için indirilecek tür kapsamındadır. Kısaca mal ve hizmet alımlarında satıcıya ödenir.

Türkiye Katma Değer Vergisi Sistemi

Türkiye'de KDV, 1984 yılında kabul edilen 3065 sayılı kanuna göre uygulanmaktadır. Türk vergi sistemi, beyana tabidir ve kişiler ya da kurumlar belirli dönemlerde ne kadar kazanç elde ettiklerini ve bu kazançtan ne kadar vergi vermesi gerektiğini beyan ederler. Beyan sayesinde de vergi kaçakçılığının önüne geçilmiş olunur.

Beyanname vergiye tabi gelirin gösterildiği ve hesaplanan bir formdur. Beyanname verdiğinizde tahakkuk fişi verilir ve burada verginin ne zaman ödeneceği yazar. Aylık olanlarda KDV beyannamesi takip eden ayın 24. günü akşamına kadar verilmelidir. Beyanname verilen ayın 26. günü akşamına kadar da ödenmelidir. KDV'yi belirttiğiniz tarihte ödemezseniz gecikme faizi ödersiniz.

Eğer ödeyeceğiniz KDV miktarı yüksekse vergi dairesi alacağını garanti altına almak için banka hesaplarına bloke koyabilmektedir. Ayrıca devlet bazı dönemlerde vergi affı da yapabilir ve böylece gecikme faizinden vazgeçebilir. Ülkemizde 1984 yılından beri uygulanan KDV Kanunu'nda devlet tarafından çeşitli değişiklikler yapılmıştır ve yeniden kuralları çizilmiştir.

KDV Nasıl Hesaplanır?

Mal ve hizmet teslimi yapan kişiler, teslim sırasında fatura gibi belgeler düzenlemektedir. Bu belgeler üzerinde görünen mal ve hizmet bedeli ile KDV tutarını, teslim ettikleri kişilerden tahsil etmektedirler. Bu KDV'ye "hesaplanan" denmektedir.

KDV hesaplama formülü, malın fiyatı ile KDV yüzdesinin toplanması ile bulunur. Sizler otomatik olarak yukarıdaki araçta hesaplama yapabileceğiniz gibi bir örnekle mantığını anlatabiliriz:

500 liralık bir malın yüzde 18 KDV ile satıldığını düşünelim. Buna göre; 500 * 18 / 100 eşitliğinden 90 lira sonucu elde edilir. Yani 500 liralık ürünün 90 lira KDV ile satıldığı ve 500 + 90 eşitliğinden 590 liraya alacağınız anlamına gelir.

Eğer KDV yüzde 8 olsaydı; 500 * 8 / 100 eşitliğinden 540 lira ödeyerek ürünü alabilirdiniz.

KDV hesaplama konusunda karşımıza çıkan bir diğer konu, KDV hariç olarak tabir edilen işlemdir. Bir ürün alırken, etiketine baktığınız zaman KDV dahil veya hariç olarak belirtildiğini görürsünüz. Hariç olduğu zaman verginin fiyata yansıtılmadığı anlaşılmaktadır.

Diyelim ki; ayakkabı alacaksınız ve fiyatının 200 lira, KDV'sinin ise yüzde 8 olduğunu biliyorsunuz. Eğer siz KDV hariç fiyatını hesaplamak istiyorsanız;

200 * 8 / 100 = 16 lira ve 200 – 16 = 184 lira şeklinde ürünün KDV'siz fiyatını hesaplarsınız.

Eğer 200 + %8 KDV ibaresi yer alsaydı; 200 + 16 eşitliğinden 216 lira ayakkabının fiyatı olarak karşınıza çıkardı.

Matrah bulmak için de KDV dahil tutardan hariç tutar hesaplama formülü kullanılır.

Kimlerden KDV Alınır?

Kanuna göre birçok koşulda, bir hizmet veya mal alan kişiler KDV ödemekle yükümlüdür. Şimdi kimlerden alındığına sırasıyla göz atalım:

  • Ticari, sanayi, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerden,
  • Ticari, sanayi, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerden,
  • Her türlü mal ve hizmet ithalatı yapanlardan,
  • Spor – Toto oynanması, Piyango düzenlenmesi, at yarışları ve talih oyunları tertiplenmesi ile oynanmasından,
  • Müzayede mahallerinde ve gümrük depolarında yapılan satışlardan,
  • Posta, telefon, radyo ve televizyon gibi diğer faaliyetlerden doğan teslim ve hizmetlerden,
  • Boru hattı ile ham petrol, gaz ve bunların ürünlerinin taşınmasından,
  • Gelir Vergi Kanunu'nun 70. Maddesi'nde belirtilen mal ve hakların kiralanması işlemlerinden,
  • Profesyonel sanatçıların yer aldığı gösteriler ve konserlerden katma değer vergisi alınmaktadır.
up-icon