Araç ruhsatında belirtilen geçerlilik süresi itibarıyla yaptırılması gereken muayene için gerekli olan ücretleri aşağıdaki aracı kullanarak hesaplayabilirsiniz. Aynı zamanda aracın muayene süresinin geçirilmesiyle birlikte her ay yüzde 5 oranında gecikme cezası söz konusu olmaktadır. Aşağıdaki araç sayesinde bu cezayı da otomatik olarak hesaplayabilirsiniz.
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Hemen Yatırıma BaşlaTrafiğe kayıtlı olan araçların, belli aralıklarla kontrolden geçirilmeleri gerekmektedir. Bu işleme, araç muayenesi işlemi denmektedir. Yasal olarak aracınızın ruhsatında belirtilen son geçerlilik tarihi itibarıyla TÜVTÜRK’ten randevu alarak, periyodik araç muayenesini yaptırmanız zorunludur. Eğer yaptırmazsanız her ay için muayene ücretinin yüzde 5’i kadar gecikme cezası ödersiniz.
Şimdi araç muayenesi hakkında bilmeniz gerekenlere göz atalım:
TÜVTÜRK’e göre araç muayenesi; trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz araçların teknik yeterliliklerinin muayene edilerek trafik ve yolcu güvenliğine uygun olup olmadığının tespit edilmesidir. Zaten daha önce bir araç muayenesine gittiyseniz uygulanan işlemlerin, tanımda geçen durumlar göz önünde bulundurularak yapıldığını görürsünüz.
Araç muayenesinde yetkili ve görevli olan tek kuruluş, TÜVTÜRK’tür. Yaptığı işlemi, birçok yönetmelik ve uygulamaya göre gerçekleştirmektedir. Bu yönetmelik ve uygulamalar şunlardır:
Aracınızın muayenesini yaptırdıktan sonra bir sonraki muayene tarihi, bir önceki tarihe göre hesaplanmakta ve ruhsatınıza işlenmektedir. Eğer isterseniz aracın son muayene geçerlilik tarihi gelmeden TÜVTÜRK istasyonlarından randevu alarak işlemlerinizi yaptırabilirsiniz. Muayene ücretini ise yine TÜVTÜRK istasyonlarında nakit olarak ödersiniz.
Aracınızın muayenesini yaptırdıktan sonra bir sonraki muayene tarihi, bir önceki tarihe göre hesaplanmakta ve ruhsatınıza işlenmektedir. Eğer isterseniz aracın son muayene geçerlilik tarihi gelmeden TÜVTÜRK istasyonlarından randevu alarak işlemlerinizi yaptırabilirsiniz. Muayene ücretini ise yine TÜVTÜRK istasyonlarında nakit olarak ödersiniz.
Hemen her türdeki araçlar için farklı periyodlarda muayene yaptırılmaktadır. Bu periyodlar şu şekildedir:
Hususi ve resmi otomobiller ile her türlü römorklar, ilk üç yaş ve sonrası her iki yılda bir muayene, (M1G sınırındaki hususi ya da resmi arazi taşıtları da bu gruptadır.)
Lastik tekerlekli traktörler, ilk üç yaş ve sonrası her üç yılda bir muayene,
İki ya da üç tekerlekli araçlar ve her türlü römorkları, ilk üç yaş ve sonrası her iki yılda bir muayene,
Diğer motorlu araçlar ve her türlü römorkları, ilk bir yaş ve sonrası yılda bir muayene, (Taksi, kamyon, otobüs, vb. ticari araçlar bu gruba dahildir.)
Aracınızı muayeneye götürürken bazı evraklarınızın tam olması ve yanınızda bulunması gerekmektedir. Bunların başında da ruhsat gelmektedir. Trafik tescil belgesi olan ruhsatınızın içinde boş muayene onayı alanı bulunurdu ve muayene işlemi buraya işlenirdi. Eğer boş sayfa kalmamışsa Trafik Tescil Bürolarına gidip yeni bir belge almanız gerekiyordu. Artık bu sistem kaldırıldı ve muayeneye dair verilen kağıt bu görevi görmeye başladı.
Egzoz gazı ölçüm muayene belgesi ise muayenenin yapılabilmesi için ikinci en önemli evraktır. Bu nedenle muayene öncesinde egzoz muayenesi yaptırmanız gerekmektedir. Bunun için randevu almanız gerekmiyor ve TÜVTÜRK istasyonlarında yaptırabiliyorsunuz. Egzoz emisyon muayenesi yaptıracağınız zaman trafik ve tescil belgesinin aslı, motorlu taşıt egzoz emisyon ruhsatı gerekmektedir. Bu ruhsat, ilk defa egzoz muayenesi yapılacak araçlardan talep edilmemektedir.
Aracın vergi ve ceza borcunun olmaması da muayene işlemini yapılması için gereklidir. Aracınıza ait vergi borcu, trafik cezası, OGS geçiş borcu varsa muayene yaptıramazsınız. Bu nedenle önce borçlarınızı ödemelisiniz. Aynı şekilde araç muayenesinden geçebilmek için trafik sigortasını da yaptırmış olmanız gerekmektedir.
Muayeneye getirilen aracın LPG/CNG tankının üzerinde yer alan etiketler okunur olmalıdır. Aynı zamanda ‘Yakıt Sistemi Montaj Belgesi’ muayeneye getirilmelidir.
Bir diğer önemli nokta ise araçta yapılan değişikliklere ilişkindir. Bildiğiniz gibi aracınızda dış kaplama dahi olsa ruhsatınıza işlenmiş olması gerekir. Yani aracınızın ruhsatta belirtilen şekilde olması gerekiyor. Bunun dışında bir işlem yapıldığı zaman gerekli belgeleriniz tam olmalıdır. Bu belgeler ve gerekli olan işlemler şu şekildedir:
Yetkili mühendis tarafından çizilen onaylı tadilat projesi ve hesapları,
Tadilat sonrası muayene onaylandıktan sonra gerekli tüm evraklarla birlikte ‘trafik Tescil Bürolarına gidilerek araç üzerinde yapılan değişikliğin mutlaka bildirilmesi ve tescil kayıtlarına işlenmesi,
Sadece randevu ile hizmet veren istasyonlarda tadilat sonrası muayene hizmeti için randevu alınmasıdır.
Araç muayenesini yaptırırken bazı ekipmanların da aracınızda bulunuyor olması gerekmektedir. Bunların başında ilk yardım çantası gelmektedir. Aracınızda kolay ulaşılabilir ve görünür bir yerde bulunması gereken bu çantanın içinde;
İlk yardım çantası dışında üçgen reflektörün de aracınızda bulunması gerekiyor. Motosikletler ve motorlu bisikletler dışında tüm araçlarda 2 adet üçgen reflektör bulunmalıdır.
Yangın söndürme cihazı da aracınızda bulunması gereken ekipmanlardandır. Üstelik aracın cinsi ve kapasitesine göre büyüklüğü ve sayısı değişmektedir. Bu oranlar ise şu şekildedir:
Diğer bir ekipman ise stepnedir. Motosiklet ve lastik tekerlekli traktörler dışında bütün araçlar ile tarım orman römorkları dahil tüm römorklarda her zaman kullanılabilir durumda stepne bulunması gerekmektedir.
TÜVTÜRK araç sınıfına göre bulunması gereken diğer zorunlu ekipmanları şu şekilde açıklamaktadır:
Aracınızın muayenesini yaptırmanız için ilgili tarih geldiğinde TÜVTÜRK’ten randevu almanız gerekiyor. Bu randevu ücretsiz bir şekilde web sitesinden ve çağrı merkezinden yapılabilmektedir. Bu sırada borç durumunuzu öğrenmeniz gerekmektedir. Eğer trafik cezası, motorlu taşıtlar vergisi ve köprü – otoyol borçlarınızı sorgulamalısınız. Borcunuz varsa randevu alamazsınız ve istasyonlar muayene yaptıramazsınız.
Trafik sigortanızı da muayene öncesinde kontrol etmeniz gerekmektedir. Eğer geçersiz hale geldiyse yeniden sigorta yapmalısınız.
Eğer muayenesini yaptıracağınız araç size ait değilse aynı takvim ayı içinde bir sefere mahsus olarak ek bir belge olmaksızın muayeneye getirebilirsiniz. Aynı takvim ayı içinde size ait olmayan başka bir araç muayene ettirmek için vekalet almanız gerekmektedir.
Muayene işlemi için en az 2 saatinizi ayırmalısınız. Özellikle büyükşehirlerde bu konuda uzun saatler söz konusu olabilmektedir.
Egzoz gazı emisyon ölçümünü muayene işlemi öncesinde TÜVTÜRK istasyonlarında yaptırabilirsiniz. Aynı şekilde LPG tank ve regülatörlerinin marka ve seri numaraları okunabilir olmalıdır. Mevcut kayıtlı olandan farklı bir tank kullanılıyorsa montaj tespit raporuna ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca tüm bunların ruhsata işlenmiş olması gerekmektedir.
Aracınızda tadilat yapıldıysa ruhsata işlenmiş olmalıdır. Eğer bu işlem yapılmadıysa tadilat muayenesine başvurulmalıdır.
Muayene sırasına gelindiğinde ise kilometre bilginizi mutlaka kaydedin. Daha sonra sıranızı alın ve belgeleriniz ve muayene ücretiniz hazır bir şekilde görevlinin sizi çağırmasını bekleyin. Sıranız gelince müşteri kabul görevlisine beraber getirdiğiniz evrakları, kimliğinizi ve ruhsatınızı verin. Daha sonra da muayene ücretini ödeyin.
Aracınızı muayeneye teslim etmeden önce tüm emniyet kemerlerini takın. Ayrıca gerekli ekipmanları görevlinin görebileceği şekilde aracınızda bulundurun. Değerli eşyalarınızı aracınızdan alın ve aracı görevliden başka kimseye teslim etmeyin. İşlem bitene kadar kanal çıkış kapısında bekleyin ve bittiğinde yalnızca kayıt sırasında ismi yazan kişinden teslim alın.
Muayene raporunuzu ve diğer evraklarınızın tamamını kontrol ederek teslim almayı unutmamalısınız. Teknisyenin muayene sonucu ile ilgili söylediklerini dinleyin ve muayene raporunda yazan araç kilometresini yine kontrol edin. Eğer aracınız muayeneden geçemezse 1 ay içinde gerekli tadilatları yaptırarak yeniden istasyona gelmeyi unutmayın.
TÜVTÜRK muayenesi sonucunda aracınız için bir rapor verilir. Bu raporda yapılan işlemler ve tespit edilen kusurlar ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Bu raporda aracınız 4 farklı şekilde nitelendirilir. Bunlar; kusursuz, hafif kusurlu, ağır kusurlu ve emniyetsiz şeklindedir.
Yapılan muayene sonrasında araçta herhangi bir eksiğin bulunmaması halidir. Bu durumda aracın ön bölümünde yer alan plakaya muayenenin geçerlilik süresini belirleyen etiket yapıştırılır. Hologram muayene raporuna yapıştırılır. Detaylı bir muayene raporu verilir. Rapor, bir sonraki muayene tarihine kadar saklanır.
Muayene sırasında yeniden muayeneye gerek duyulmayan bir eksiğin bulunması halidir. Bu durumda yine plakaya geçerlilik süresini belirten etiket yapıştırılır ve detaylı bir muayene raporu verilir. Bu rapor, diğer muayene tarihine kadar saklanır.
Yapılan muayene sırasında tamire ihtiyaç duyulacak derecede eksikliklerin tespit edildiği durumdur. Aracın muayene raporuna geçici kusurlu etiketi yapıştırılır. Rapor onaylanmaz ve araç yeniden muayene gerektirir. Bir ay içinde muayenenin yapıldığı aynı istasyonda veya aynı ildeki farklı bir istasyonda ücretsiz olarak yaptırılır.
Muayene tekrarında kusuru giderilmediği tespit edilen veya bir ay içinde muayene tekrarına gelmeyen araçlardan yeniden muayene ücreti alınır. Bir sonraki muayeneye verilen raporla gelinmesi zorunludur ve eksikler giderilmediği sürece muayene işlemi tamamlanmamaktadır.
Aracın can ve mal emniyeti ile trafik güvenliği açısından tehlike oluşturacak derecede kusur ve eksik içerdiği durumdur. Araç en yakın trafik zabıtasına bildirilir ve aracın emniyetsiz olduğu rapor edinir. Muayene raporu onaylanma ve aracın muayene tekrarı bir ay içinde muayenenin yapıldığı istasyona veya aynı ildeki başka bir istasyona götürülerek ücretsiz olarak yaptırılır.
Kusuru giderilmediği tespit edilen veya 1 ay içinde getirilmeyen araçtan yeniden muayene ücreti alınır. Verilen raporla bir sonraki muayeneye gelinmesi zorunludur ve eksikler giderilmediği sürece muayene tamamlanmayacaktır.
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Hemen Yatırıma BaşlaCumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk ve Sırbistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyaretlerin ardından dönüşünde uçakta gazetecilere konuştu.
AKP’nin sunduğu 12 maddelik kanun teklifine göre limiti 100 bin TL’nin üzerinde olan kredi kartlarından yıllık 750 TL ücret alınacak.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yapılan Ekim ayına ilişkin Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlandı. Yıl sonu döviz beklentileri düştü.
Bu hafta küresel piyasalar tarafından beklenen başlıca veri olan ABD'nin Eylül ayı enflasyon rakamları açıklandı. Enflasyon rakamlarına dair ayrıntılı veriler haberde...