Emeklilik Hesaplama Aracı

5510 Sayılı Kanun ile hayatımıza giren kademeli sistem ne zaman emekli olunacağı konusunda birçok karmaşa yaratmıştır. Herkes için ilk işe giriş tarihine ve çalıştığı kuruma göre değişen sistem oluşturulmuştur. Aşağıdaki emeklilik hesaplama aracı sayesinde bu sorunun cevabını kolayca bulabilirsiniz. Cinsiyet, emeklilik statüsü, doğum tarihi ve sigorta başlangıcı girerek, aradığınız sonuca kolayca ulaşabilirsiniz.

Araç hazırlanıyor...

Emeklilik Hesaplama Hakkında Bilgi

İş hayatı ile birlikte emeklilik hayalleri de kurulmaya başlanır. Elbette emekli olabilmeniz için yerine getirmeniz gereken birçok unsur vardır. Bunların başında da cinsiyetiniz, doğum tarihi, sigorta başlangıcı ve emeklilik statüsü gelmektedir. Bu faktörler, ne zaman emekli olurum sorusunun cevabını en güncel kanuna göre size vermektedir. Yukarıdaki aracı kullanarak da kolayca aradığınız cevabı bulabilirsiniz.

Şimdi emeklilik ve hesaplama yöntemi hakkında bilmeniz gerekenlere göz atalım:

Emeklilik Nedir?

Bir kişinin, belli bir yaşa kadar prim veya kesenek ödeyerek çalışması, ihtiyarlaması nedeniyle fikri ve beden gücünü kısmen kaybetmesi sebebiyle ilgili kanuni şartlara uygun şekilde bir hizmet karşılığı olmaksızın belli bir maaşa hak kazanılması durumuna emeklilik denir.

Emeklilik, kişilerin yasalar tarafından belirlenen uzunca bir süre çalıştıktan sonra iş hayatından tamamen çekilmeleri şeklinde de adlandırılır. Bu kişilere ise emekli veya tekaüt denir. Bu kişiler, geçmişteki hizmetleri nedeniyle çalışmaksızın, belirli ve düzenli bir gelir almaya başlarlar. Emekli maaşı olarak tanımlanan bu gelir, yasalara ve emeklilik statüsüne göre değişiklik göstermektedir.

Nasıl Emekli Olunur?

Birçok çalışan bir an önce emekli olmanın hayalini kurar. Buna karşın emeklilik, genel olarak kişinin ekonomik durumunun yanında hayattaki rolünde de önemli değişikliklerin meydana gelmesi anlamına gelir. Doğal olarak bunun getirdiği bir duygusal durumun olduğu da bir gerçektir. Üstelik birçok kişi emekli maaşları ile geçinme konusunda zorluk yaşamaktadır.

Yine de uzun yıllar boyunca çalışmış kişiler, iş hayatının beraberinde getirdiği yorgunluk, stres ve koşturmacadan dolayı emekli olmak ister. İşte bu noktada da nasıl emekli olunur bilinmesi gerekiyor. Çünkü birçok önemli noktası bulunuyor ve tam emekli olduğunuzu düşünmeye başlarken, bir yasa ile tüm hayaliniz toz olup uçabiliyor. Dolayısıyla emeklilik konusunda tüm şartları bilmeniz gerekmektedir.

Yasalarla belirlenen şartları yerine getirdiğiniz zaman emekli olabiliyorsunuz. Bu konuda yapılan değişikliklerden haberdar olmalı ve SGK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı gibi kurumlardan durumunuza özel konular hakkında bilgi almalısınız. Size en doğru bilgiyi bu kurumlar vereceği gibi şartlara uygun bir şekilde emekli olabilmek için yapmanız gerekenleri de buralardan öğrenmelisiniz.

Emeklilik Şartları Nelerdir?

Bütün çalışanlar için emeklilik konusunda 3 temel şart bulunmaktadır. Bunlardan birincisi belli bir süre sigortalı olma şartıdır. Sigortalı olarak geçirdiğiniz süre, yalnızca başlangıç tarihinden ibaret değildir. Çünkü arada kesintiler, giriş – çıkış işlemleri, doğum ve askerlik borçlanması gibi durumlar söz konusu olabilir. Aynı zamanda yasalara göre ilk sigorta başlangıcının yapıldığı tarih de emekliliği etkileyen şartlardandır.

Diğer bir şart ise belli bir yaşın tamamlanmış olmasıdır. Hatta yaşını tamamlamadığı için henüz emekli olamamış kişiler mevcuttur. Yaş sınırı erkek ve kadın için farklılık göstermektedir. Aynı zamanda ilk ne zaman sigortanızın yapıldığı ve buna bağlı olan yasaya göre de hangi yaşta emekliliğe hak kazanacağınız belirlenmektedir. Üçüncü şart ise prim ödeme gün sayısıdır. Bu şart, toplam ne kadar süre prim ödemesi yapıldığı anlamına gelmektedir. Bu konuda da ilk sigortalı olma tarihi, ilgili yasa gibi konulara bağlı olarak değişiklikler söz konusu olmaktadır.

Ne Zaman Emekli Olunur?

Ülkemizde emeklilik konusunda 2 kez büyük değişiklik yapıldı. Bu nedenle kimin ne zaman emekli olacağının söylenmesi de zorlaştı. Ne zaman emekli olunacağı konusunda iki önemli tarihten bahsedilir. Bunlardan birincisi doğum tarihinizken, diğeri ilk kez sigortalı olunan tarihtir. Elbette birçok hesaplamanın bu iki tarihe göre yapılmasına karşın prim ödeme gün sayısı de önemli kazanmaktadır.

İlk kez sigortalı olunan tarih, sigortalı süreyi hangi şartlara tabi olunduğunun belirlenmesi açısından son derece önemlidir. Prim ödeme gün sayısı da emekli maaşını belirleyen önemli unsurlardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kısaca yukarıda saymış olduğumuz 3 şart, emeklilik konusunda birçok şeyi belirlemektedir.

Aynı zamanda emeklilik için standart olan 3 koşul, bazı konulara göre farklılık göstermektedir. Örneğin; emeklilik şartlarında 4/a’lılar yani SSK’lılar için son derece önemli olan iki tarih bulunmaktadır. Bu tarihler; 8 Eylül 1999 ve 30 Nisan 2008’dir. Bu tarihlerden önce veya sonra sigortalılık giriş tarihleri, emeklilik şartlarında önemli farklar yaratmaktadır.

8 Eylül 1999’da ilk kez sigortalı olan kişi, emekli olabilmek için kasın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmalıdır. Aynı zamanda 7000 gün prim ödemek zorundadır. Ama bu tarihten önce ilk kez sigortalı olan kişi, kadın ise 56, erkek ise 58 yaşını doldurmalı ve 5975 gün prim ödemelidir. Anlaşılacağı üzere en önemli şart, ilk kez sigortalı olunan tarihtir.

Diğer tarih ise sosyal güvenlik reformu kapsamında yapılan yeniden düzenlemeyi göstermektedir. 30 Nisan 2008 tarihinden sonra ilk kez sigortalı olanlar için kademeli bir geçiş ile emeklilik yaşı 2036 yılından sonra her yıl bir yaş artırılarak 2048 yılında kadın ve erkeklerde 65 yaşa çıkarıldı. Aynı zamanda emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısı da artırılmış oldu. Bu düzenleme ile hem yaş hem de prim ödeme gün sayısı şartı yükseltildi.

Nereden Emekli Olunur?

Emeklilik statüsü olarak bilinen kurumların belirlenmesi konusunda da şartlarda değişiklikler söz konusu oldu. Emeklilikte aylığı bağlayıp ödeyecek kurumun belirlenmesinde; sigortalıların emeklilik tarihinden geriye doğru prim veya kesenek ödenerek geçen son 7 yıllık fiili hizmet süresi esas alınmaktadır. Yani 360 * 7 = 2520 gün (prim gün sayısı) hangi kurumda daha fazla hizmeti varsa ona göre nereden emekli olacağı belirlenmektedir.

2520 gün sayısının yarısından bir fazla olacak şekilde (1261 gün) hangi kurum öndeyse oradan emekli aylığı bağlanacak demektir. Eğer eşit gün sayısı söz konusuyla sigortalının bağlı olduğu son kurum tarafından emekli aylığı bağlanacaktır.

İsteğe Bağlı Sigorta Nedir?

4/b Bağ-kur kapsamında emekli sayılan isteğe bağlı sigorta, hiçbir kurumda çalışmadığı halde prim ödemesini kendi yapmak isteyenler için oluşturulmuş bir sigortalılık koludur. İsteğe bağlı sigorta ödeyenler 4/b emeklisi sayıldıkları gibi şartları da ona göre belirlenmektedir.

İsteğe bağlı sigortaya ödenen primler 5510 sayılı kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine tabi sigortalılık olarak değerlendirilir. Ancak 5. maddenin (g) bendine tabi olanlar için ay içinde 30 günden az çalışanların isteğe bağlı sigortalılıkları, (a) bendi kapsamında sigortalılık sayılır.

İsteğe bağlı sigortada kaç yıl boyunca ödeme yapmak gerektiği konusu ise şartlara göre belirlenmiştir. Buna göre; Ek 5 tarım sigorta primi ödemesi yapıyorsanız SSK kapsamında emekli olunur. Eğer yeni başlayacak olanlardansanız yaş sınırından emeklilik için 5400, normal emeklilik için 7200 prim gününü tamamlamanız gerekmektedir.

İsteğe bağlı sigortada 4/b Bağ-Kur ve ev hanımları için isteğe bağlı 4/b Bağ-Kur kapsamında yaş sınırından emeklilik için 5400, normal emeklilik için 9000 prim gününü tamamlamak gerekmektedir.