MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) Hesaplama Aracı

Motorlu kara taşıtlarının doğaya salmış oldukları emisyon oranına, aracın yaşına, koltuk sayısına ve motor silindir hacmine göre ödediği MTV, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından her yıl yeniden değerleme oranına göre belirlenen bir vergi türüdür. Aşağıdaki motorlu taşıtlar vergisi hesaplama aracı ile hem yıllık toplam hem de 6 aylık tutarı öğrenebilirsiniz.

Araç hazırlanıyor...

MTV Hakkında Bilgi

Araç sahiplerinin ister 6 ayda 1 ister yıllık toplam tutarını ödeyebildikleri motorlu taşıtlar vergisi, yaş ve motor silindir hacmi gibi unsurlara bağlı olarak değişen bir vergi türüdür. Ocak ve Temmuz döneminde ödenen MTV, her yıl Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından güncellenen oranlara göre belirlenmektedir. Yukarıdaki araçta güncel oranlar üzerinden MTV hesaplama işlemini yapabilirsiniz.

Şimdi MTV ve hesaplama yöntemi hakkında bilgilere göz atalım:

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Nedir?

Karayolları Trafik Kanunu'na göre trafik şubelerine kayıtlı motorlu kara, hava ve deniz taşıtlarından yılda iki kere alınan bir vergi türü, MTV ismiyle anılmaktadır. Açılımı motorlu taşıtlar vergisidir ve eskiden bandrol ismiyle anılmaktaydı. Eskiden araçların ön camlarına yapıştırılan etiketler de MTV'nin ödendiğini temsil etmekteydi. Artık böyle bir uygulama olmasa da Ocak ve Temmuz döneminde ödenen MTV, araç satışı gibi işlemlerde karşımıza borç olarak çıkmaktadır.

Motorlu taşıtların doğaya salmış oldukları emisyon oranına, aracın yaşına ve motor silindir hacmine göre değişen bu vergi türü, bunlar dışında da bazı kriterleri içermektedir. Otomobil, arazi aracı, kaptıkaçtı, motosiklet, minibüs, panelvan, motorlu karavan, otobüs, kamyon, kamyonet, çekici gibi araç tiplerine göre ödenecek tutar değişmektedir.

MTV, Karayolları Trafik Kanunu’na göre; trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil edilmiş bulunan motorlu kara taşıtları; Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kayıt ve tescil edilmiş olan uçak ve helikopterler; liman veya belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan motorlu deniz taşıtlarının tabi olduğu vergilendirmedir.

MTV Ödemeleri Ne Zaman Yapılır?

Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemeleri, her yılın Ocak ve Temmuz aylarında yapılmaktadır. 2 eşit taksitle yapılabilen MTV ödemelerinde son ödeme tarihi, Ocak ve Temmuz aylarının iş gününe rastlayan son günleridir.

Yani MTV ödemelerini 1 – 31 Ocak ile 1 – 31 Temmuz tarihleri arasında yapmanız gerekmektedir. Ödeme yapmadığınız zaman, faiz işletileceğini de bilmelisiniz.

MTV Ödemeden Muayene Yaptırılabilir mi?

MTV ve muayene konusunda merak edilenlerden birisi de bu sorudur. Eğer aracınızın MTV borcu bulunuyorsunuz önce borcunuzu ödemeli, daha sonra muayene yaptırmalısınız.

Aracın muayenesi, Ocak ve Temmuz aylarına denk geldiğinde ise MTV ödemesi ay sonuna kadar yapılabildiği için borçlu duruma düşülmemektedir. Dolayısıyla bu aylara gelen muayenelerde MTV borcunu ödemeden muayenenizi yaptırabilirsiniz. Bu durumun sadece Ocak ve Temmuz ayları için geçerli olduğunu unutmamalısınız.

MTV Ödemesi Nasıl Yapılır?

MTV ödemesini yapmak için tüm Vergi Dairelerinin veznelerini kullanabilirsiniz. Ama günümüzde internet üzerinden ödeme yapmanız mümkündür. Hatta mobil bankacılık kullanıyorsanız direkt bankanın uygulamasına girerek MTV ödemesini gerçekleştirebiliyorsunuz.

İnternetten ödeme yapmak için www.gib.gov.tr adresini kullanabilirsiniz. Aynı zamanda GİB mobil uygulamasını Android ve iOS cihazlarınıza indirerek de ödeme yapabiliyorsunuz. İnternet üzerinden yapılacak ödemelerin 02:00 ve 22:00 saatleri arasında yapılması gerekmektedir.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan bankaların veznelerine de ödeme yapılması mümkündür. Aynı zamanda kullanmakta olduğunuz banka ile iletişime geçerek de ödeme yapabilirsiniz. Bankanızın internet ve mobil hizmetleri üzerinden, ödemeler sekmesinde yer alan ilgili bölümden ödeyebilirsiniz.

MTV Hangi Araçlar için Ödenmez?

  • Genel ve özel bütçeli idareler, sosyal güvenlik kurumları ile il özel idareleri, belediyeler, köy tüzel kişilikleri ve Türkiye Kızılay Derneği adına kayıt ve tescil edilen taşıtlar,
  • Karşılıklı olmak şartı ile yabancı devletlerin Türkiye’de bulunan elçilik ve konsolosluklarıyla, elçi, maslahatgüzar ve konsoloslarına, elçilik ve konsolosluk memurlarına ve ait taşıtlar,
  • Sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malul ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malul ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtlar,
  • Aracın geçmiş dönemlere ait borcu olmamak şartıyla hurdaya çıkmış araçlar,
  • Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna intikal eden bankalara, tasfiyeleri TMSF eliyle yürütülen müflis bankaların iflas idarelerine ait taşıtlar için MTV ödemesi yapılmamaktadır.

MTV Gecikme Cezası Nedir?

Eğer aracınıza ait MTV borcunun ilk taksitini ödemeyip, ikinci taksiti ödemek istediğiniz zaman; önce ilk taksite ilişkin borç ve işleyen faizi ödemeniz gerekmektedir.

Eğer hiçbir MTV borcunu ödemediyseniz önce adresinize bir uyarı mektubu gönderilir. Buna rağmen ödeme yapmazsanız Maliye Bakanlığı banka hesaplarına haciz koyarak, ödenmemiş olan tüm vergileri tahsil etmektedir. Ayrıca böyle durumlarda faiziyle ödeme yapacağınızı da unutmamalısınız.

Her yıl için değişen MTV gecikme cezası oranları 2018 yılında aylık yüzde 1,4 olarak belirlenmiştir.

MTV Borcu Olan Araç Bağlanır mı?

Her araç sahibi motorlu taşıtlar vergisini ödemekle yükümlüdür. Ödeme yapılmadığı takdirde Maliye Bakanlığı tarafından önce uyarı mektubu gönderilir. Eğer bu mektuba rağmen ödeme yapmadıysanız banka hesaplarınıza el koyarak borcunu tahsil etmeye çalışır.

Banka hesaplarınızdaki paraya el koyduğu halde vergi borcunu karşılayamıyorsa o zaman üzerinize olan mallara haciz geleceği için aracınız da bağlanacaktır. Araç ilk aşamada bağlanır ve eğer yine borç ödenmiyorsa icra dairesi açık artırma ile aracı satıp borcu tahsil etmektedir.

MTV Borcu Olan Aracın Satılması

Aracın plakasına dair herhangi bir borç ve ceza olması durumunda satış gerçekleşmemektedir. MTV borcu da bunlardan birisidir. Aynı zamanda aracın yıllık vergisinin tamamı ödenmeden borç gözükeceği için satış yapılamayacaktır.

Örneğin; Ocak ayına ilişkin MTV taksitini ödediniz ve Mart ayında aracı satmaya karar verdiniz. Satışı vermek için notere gittiğiniz zaman, aracın vergi borcu görünecektir. Bunun nedeni yıllık vergiyi ödememiş olmanızdır. Bu durumda, alıcı ile anlaşarak MTV’sini ödemesini sağlayabilirsiniz.

MTV Nasıl Hesaplanır?

Motorlu taşıtlar vergisi hesaplamasında 3 temel unsur bulunmaktadır. 2018 yılına kadar 2 unsur üzerinden yapılan MTV hesaplamasında aracın taşıt değeri de kullanılmaya başlanmıştır. Eskiden aracın yaşı ve motor hacmine göre hesaplanan MTV oranları; 2018 itibariyle taşıt değeri de hesaba katılarak belirlenmiştir.

Yukarıdaki aracı kullanarak MTV hesaplaması yapabilirsiniz. Eski yönteme göre tek değişiklik “aracın ilk tescil tarihi” olarak görülmektedir. Aracın ruhsatında yazan ilk tescil tarihi 2018 öncesi ise eski yönteme göre hesaplanmaya devam edilmektedir.

Ama 2018 sonrası bir tarih yazılıysa araçta “01-01-2018 ve sonrası” kısmını işaretlemeli ve bu şekilde çıkan aracın vergisiz değerini ilgili bölüme girmelisiniz. Bu şekilde aracınıza ait MTV borcuna ulaşmış olacaktır.

2018 Yılında Değişen MTV Hesaplama Yöntemi

Motorlu Taşıtlar Vergisi 2018 yılında yeni bir hesaplama yöntemi ile yoluna devam etmeye başladı. Eski yöntemde aracın yaşı, motor hacmi ve cinsi üzerinden MTV hesaplaması yapılırken, 2018 yılında “aracın ilk tescil tarihi” diye bir madde daha eklendi. Bu madde, araçları 2018 öncesi ve sonrası olarak iki gruba ayırdı. Aracın ilk tescil tarihi 2018 öncesi ise eski yönteme göre hesaplanmaya devam ediliyor. Ama ilk tescil tarihi 01.01.2018 sonrasına işaret ediyorsa “taşıt değeri” de hesaplamaya konu oluyor. Taşıt değeri; aracın vergisiz fiyatı olarak tanımlanıyor ve 2018 yılından itibaren MTV’yi belirleyen 3 unsurdan biri oldu.

2018 yılında değişen hesaplama yöntemi ile 1 – 3 yaş aralığındaki araçlar için MTV tablosu şu şekilde oldu:

  • 1300 cc ve aşağısı araçlar için; fiyatı 40 bini aşmayanlarda 743 lira, fiyatı 40-70 bin lira arası olanlarda 817 lira, fiyatı 70 bini aşanlarda 892 lira,
  • 1300 cc – 1600 cc arası araçlar için; fiyatı 40 bini aşmayanlarda bin 294 lira, fiyatı 40-70 bin lira arası olanlarda bin 423 lira, fiyatı 70 bini aşanlarda bin 553 lira,
  • 1601 cc – 1800 cc arası araçlar için; fiyatı 100 bini aşmayanlarda 2 bin 512 lira, fiyatı 100 bini aşanlarda 2 bin 741 lira,
  • 1801 cc – 2000 cc arası araçlar için; fiyatı 100 bini aşmayanlarda 3 bin 957 lira, fiyatı 100 bini aşanlarda 4 bin 317 lira,
  • 2001 cc-2500 cc arası araçlar için; fiyatı 125 bini aşmayanlarda 5 bin 936 lira, fiyatı 125 bini aşanlarda 6 bin 476 lira,
  • 4001 cc ve yukarısı araçlar için; fiyatı 475 bini aşmayanlarda 32 bin 431 lira, fiyatı 475 bini aşanlarda 35 bin 379 lira.

Yıllık MTV Artışı Nasıl Belirleniyor?

MTV dahil tüm vergilere ait yeniden değerleme oranları, Vergi Usul Kanunu’na göre; her yıl Kasım ayında Maliye Bakanlığınca bir tebliğ yayımlanır. Yeniden değerleme oranı, bir önceki Ekim ayı dahil olmak üzere önceki 12 aylık Yi-ÜFE ortalama artış oranı şeklinde tanımlanmaktadır.

Yeniden değerleme oranı; muhasebede stoklar ve duran varlıklar gibi parasal olmayan varlıkların enflasyon karşısında azalan değerini düzeltmek ve aynı zamanda bazı vergilerdeki enflasyon sebebi ile yapılacak artışı belirlemek için kullanılmaktadır.

MTV için de yeni yıldaki tutarın belirlenmesi için yeniden değerleme oranı kullanılmaktadır. Bakanlar Kurulu’nun bu oranı yüzde 50 oranına kadar artırma ve azaltma yetkisi de bulunmaktadır. Her yıl yayımlanan yeniden değerleme oranları üzerinden de MTV artışları hesaplanmaktadır.

MTV Borcunun Yapılandırılması

MTV borcu ödenmediği takdirde 2016 yılında yürürlüğe giren karar ile yapılandırma imkanına sahip olunmuştur. Bu karar göre; ödenmeyen vergiler ve bunlar bağlı olan gecikme cezaların yapılandırılması imkanı doğmuştur. Motorlu taşıtlar vergisine ilişkin geçmiş dönem borçları, vergi dairelerine yapılan başvurular sonucunda yapılandırılabilmektedir. Yapılandırma işlemi yapıldıktan sonra MTV borcunuz taksitlendirilerek bütçenizi zorlamayacak şekilde ödenebilmektedir. Gecikme cezası almamak için MTV ödeme dönemlerini iyi takip etmenizi ve zamanında ödemenizi tavsiye ederiz.